Szöveg és fotó: Adámi Mária
Marcaltő – Hogyan élhetünk jól az okos eszközökkel? E kérdés körül forgott a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület területén élő evangélikus pedagógusok 2020. február 15-én, szombaton tartott találkozója. Az együttlét mottóját a következő jézusi mondat adta: „Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól” (Jn 17,15).

A találkozó helyszínéül a marcaltői Kmety György Evangélikus Általános Iskola és Óvoda szolgált. A szép idő mellett a házigazdák vendégszeretete is hozzájárult a nap jó hangulatához.

A program kezdetén a szervezők nevében Pongráczné Gaál Elvira és Szemerei János püspök, majd Huszárné Németh Izabella igazgatónő köszöntötte az érkezőket. A malomsoki egyházközség Szivárvány zenekara ifjúsági énekekkel színesítette a programot.

Az első előadás az Okos eszközökkel okosan címet viselte. Tisza Géza, a Modern Oktatási Eszközök Kft. digitális szakembere az új Nemzeti Alaptantervben szereplő, digitális kultúra elnevezésű tantárgy kapcsán az algoritmikus gondolkodás tanítását és a problémamegoldás fejlesztését hangsúlyozta. Véleménye szerint az informatikai tudásanyagot és a digitális eszközöket minden tantárgy oktatásánál használni kell.

A téma teológiai, egyháztörténeti oldalát Weltler Gábor helyi lelkész villantotta fel Okos eszközök használata a reformációban című előadásában. A reformáció célja az volt, hogy az embereket közel vigye, vezesse Krisztushoz. Luther ehhez minden korabeli eszközt megragadott – emelte ki. „Ne felejtsük el, mi a cél, aminek érdekében az eszközök felhasználhatók. Vigyázzunk, ne váljunk ezeknek a rabjává, hanem tudjunk valódi értéket közvetíteni Isten okos eszközeként!”

Ezt követően Dalos Tibor, a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola történelem-földrajz szakos tanára gyakorlati példákon keresztül mutatta be a digitális eszközök alkalmazását az oktatás során.

Majd a mintegy hatvan résztvevő három csoportban vitathatta meg az elhangzottakat és számolhatott be saját tapasztalatairól. Az óvodapedagógusok csoportját Horváthné Agg Márta marcaltői óvodavezető koordinálta, az általános iskolai tanárok beszélgetését Szücs Gábor, a pápai Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola igazgatója, a gimnáziumi pedagógusokét pedig Kolarovszki Zoltán, a győri Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium igazgatója vezette.

Az ebédszünet után került sor a házigazda intézmény bemutatására, amely egyházunk egyik legkisebb oktatási intézménye. Weltler Gábor elmondta: az iskolát és a hozzá tartozó, Marcaltőn és Malomsokon működő óvodai csoportokat 2008-ban vette át fenntartásba a Malomsoki Evangélikus Egyházközség.

A cikk folytatása és képek az evangelikus.hu weboldalon

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük