Iskolánk a 2020/2021-es tanévben csatlakozott a Fenntarthatósági témahéthez. A témahetet október 5 – 9. között hirdette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A témahét célja a diákok egyfajta szemléletformálása, figyelmének koncentrálása a Földünket érintő veszélyekre (Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás). A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, épp ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma fontosságát és felfigyeljenek személyes érintettségükre, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért. Kiemelt témák az Energia, a Klímaváltozás és az Egészségnevelés voltak.


Az iskola minden tanulója aktívan részt vett a programokon. Az alsó tagozatban az Egészség témakörén belül „A kocka el van vetve” címmel a gyerekek egy óriás társasjáték keretében mozgásos feladatok segítségével értelmezték a testmozgás és a környezetvédelem kapcsolatát. Az alsós tanulók továbbá megismerkedhettek a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával, beszélgettek az egészséges életmódról, a gyógynövényekről, illetve a negyedikesek feldolgozták a Föld üzeni, ébresztő! – című projektet.

A felső tagozatban a témahét alatt a diákok különböző órákon találkozhattak a kiemelt témákkal. A Szelektív hulladékgyűjtés témái közül a „Nézz szembe a szemeteddel!” című részt dolgozták fel az 5. osztályos tanulók osztályfőnöki órán. A felsős diákok a magyar órákon szövegértési feladatot oldottak meg a PET- palack újra hasznosításával kapcsolatban, majd ezután egy videót is megnéztek. Technika órákon régi CD-k, DVD-k születtek újjá, hiszen ezeket felhasználva készítettek állatokat a gyerekek, illetve a 7. osztályos tanulók kupakokból mandalát. Földrajz órákon a Föld üzeni, ébresztő! –című projektet dolgozták fel, ami a klímaváltozás hátterét, okait, és következményeit mutatja be. Fizika órán a diákok megismerkedhettek a villamos energia- és a víztakarékosság szükségességével. A német nyelvórákon Mit tehetünk a környezetünkért? -címmel plakátokat készítettek a gyerekek. A pénteki informatika órán a hetedikesek becsatlakoztak a témahét utolsó online tanórájához, ami a mobil életútját mutatta be. A témahét folyamán a testnevelés órákon többször szemetet szedtek a diákok a faluban, szebbé téve így a környezetünket, illetve megismerkedtek a Magadért Sportolj! applikációval.

Mozgalmasan telt el az a hét, de nagyon hasznosan!